Generali Grupa: Rekordni polugodišnji rezultati. Ostvaren snažan rast premija.

30. jul  2015.

Operativni rezultat porastao za 11.3% na € 2.8 milijarde, najbolji učinak ostvaren u poslednjih 8 godina

Neto profit značajno porastao na € 1.3 milijarde (+21.6%)

Ukupna premija preko € 38 milijardi (+7.3%) zahvaljujući snažnom rastu premija životnog osiguranja (+10.6%), i poboljšanju premije na svim tržištima. Segment neživotnog osiguranja, takođe zabilježio pozitivne rezultate.

Nova vrijednost portfelja u smislu ekvivalenta godišnje premije (APE) dostigla je € 2.7 milijardi (+5.4%), potpomognuta odličnim učinkom "unit-linked" (+35.1%) i riziko polisa (+20.8%)

Kombinovani racio poboljšan i iznosi 92.6% (-0.2 p.p.)

Pro-forma interni model Economic Solvency racija na 200% (+14 p.p.)

Generalni direktor Generali Grupe, Mario Greco, dao je komentar: "Za samo tri godine ostvarili smo jedan od najsloženijih programa transformacije ikada sprovedenih u industriji osiguranja. Ovi odlični polugodišnji rezultati pokazuju kako se Generali transformisao - uprkos veoma izazovnom okruženju - u globalnu Grupu koja je veoma profitabilna i stabilna po pitanju kapitala, sa obnovljenom i inovativnom ponudom proizvoda koja nam dozvoljava da održimo atraktivne stope rasta prihoda na većini tržišta na kojima poslujemo. Ovi rezultati predstavljaju najbolju polaznu tačku za sprovođenje novog strateškog plana za period 2015-2018. koji smo predstavili u maju, zasnovanog na prosječnom godišnjem rastu generisanja novca od 50%, distribuciji dividendi u vrijednosti od preko 5 milijardi eura u naredne 4 godine i daljem smanjenju troškova u iznosu od 500 miliona eura od 2016. do 2018, održavajući operativnu stopu prinosa na kapital iznad 13%. Očekujemo da neto rezultat znatno poboljšamo na kraju godine u poređenju sa 2014. godinom, održavajući visok rast profitabilnosti dostignut u prvoj polovini ove godine".