Zelena karta

Šta je zelena karta?

Najkraće: za putovanje u inostranstvo - vama je nophodan pasoš, a za vaše motorno vozilo je neophodna - zelena karta - međunarodna karta za osiguranje automobila .

Dakle, zelena karta je pasoš vašeg motornog vozila i neophodna vam je ukoliko planirate put u inostranstvo.

Posjedovanjem zelene karte obezbjeđujete osiguravajuću zaštitu za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti trećim licima u saobraćajnoj nezgodi u zemlji i inostranstvu.

Dakle, kada svojim vozilom putujete u inostranstvo gdje registarska tablica nije dokaz o osiguranju, potrebna vam je zelena karta. Zelena karta se izdaje isključivo za vozila sa registarskim oznakama Crne Gore uslov je za ulazak i važi na teritioriji svih evropskih država, gde se koristi kao polisa osiguranja od autoodgovornosti. To znači da, ukoliko svojim vozilom pričinite štetu u inostranstvu, štetu ne plaćate vi, već Generali Osiguranje Montenegro.

Prilikom prelaska vozila preko državne granice, potrebno je posjedovati još i polisu osiguranja od autoodgovornosti koja je izdata od strane naših osiguravajućih društava i registarske tablice.

Šta vam je neophodno za dobijanje zelene karte?

Za dobijanje zelenog kartona neophodno je priložiti na uvid:

  1. Polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti
  2. Saobraćajnu dozvolu

Zelenu kartu obavezno ponesite pri odlasku vozilom u inostranstvo, a prije polaska provjerite datum važenja, odnosno isteka dokumenta.

Gdje možete dobiti zelenu kartu?

Zelenu kartu možete dobiti u filijalama i poslovnim jedinicama Generali Osiguranja Montenegro i na tehničkim pregledima i agencijama za registraciju vozila koje zastupaju Generali Osiguranje Montenegro.