Shop
fiz lica - putovanja - Osiguranja uz platne kartice

Osiguranja uz platne kartice

Vaši benefiti

  • Uz platnu karticu posjedujete i osiguranje koje vas štiti dok ste u inostranstvu, kao i u slučaju nezgode
  • Zaštićeni ste u slučaju finansijskih gubitaka nastalih zloupotrebnom vaše kartice
  • Osigurani ste ukoliko vaš avio-prevoz zakaže
  • Obezbijeđena vam je pomoć na putu u slučaju kvara na kolima ili saobraćajne nezgode

Dodatna vrijednost u vidu paketa osiguranja

Određene komercijalne Banke u saradnji sa Generali Osiguranjem Montenegro obezbjeđuju korisnicima svojih kartica dodatnu vrijednost u vidu paketa osiguranja.

 

Korisnicima platnih kartica Hipotekarne banke, Crnogorske Komercijalne banke, Atlas banke i Universal Capital banke omogućen je besplatan paket Putnog osiguranja sa dodatnim pokrićima.

Šta podrazumijeva osiguranje uz platne kartice?

Zavisno od obima pokrića ugovorenog između Generali Osiguranja Montenegro i Banke, korisnicima platnih kartica stoje na raspolaganju sledeća pokrića:

  • Putno zdravstveno osiguranje, tj. usluge plaćanja troškova liječenja i medicinske asistencije, organizovanja i plaćanja troškova medicinske evakuacije i repatrijacije u slučajevima iznenadne bolesti ili posljedica nezgode, kao i usluge putne i pravne asistencije za vrijeme boravka u inostranstvu;
  • osiguranje od finansijskih gubitaka usljed zloupotrebe platne kartice i nekih drugih opasnosti (Secure Wallet);
  • osiguranje od posljedica nesrećnog slučaja (nezgode);
  • osiguranje za slučaj smetnji na putovanju pri korišćenju avio-prevoza;
  • osiguranje pomoći na putu za drumsko vozilo – Road Assistance, u slučaju kvara na kolima ili saobraćajne nezgode.

Važna pitanja

Period važenja osiguranja jednak je periodu važenja platne kartice, pod uslovom da je kartica aktivirana. Gašenje platne kartice uz koju su osiguranja vezana automatski povlači i prestanak važenja osiguranja.

U cilju pružanja pomoći u slučaju iznenadne bolesti ili posljedica nezgode, putne i pravne asistencije za vrijeme boravka u inostranstvu, kvara na kolima ili saobraćajne nezgode, Generali Osiguranje Montenegro sarađuje sa kompanijom Europ Assistance (+361 46 53 644; +381 64 82 82 020 - samo za SMS), koja korisnicima platnih kartica pruža pomoć na licu mjesta.

U slučaju rizika smetnji na putovanju pri korišćenju avio-prevoza ili finansijskih gubitaka usljed zloupotrebe platne kartice i nekih drugih opasnosti, korisnik platne kartice ne poziva centar za pomoć Europ Assistance već podnosi odštetni zahtjev Generali Osiguranju Montenegro direktno.

Unesi e-mail i šaljemo ti dokumenta
Preuzmi