Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe plovila

Za sigurnu plovidbu

Obavezno osiguranje od odgovornosti prema trećim licima je prema zakonskoj regulativi obavezno za sve vlasnike čamaca i jahti na motorni pogon.

 
 

VAŠI BENEFITI

  • Ispunjavate zakonsku obavezu osiguranja za plovidbu na teritorijalnim vodama Crne Gore
  • Zaštita od širokog spektra rizika za vaš čamac ili jahtu

Ova vrsta osiguranja neophodna je prilikom registracije plovnih objekata. To praktično znači da se registracija čamaca ili produženje registracije može izvršiti tek kada se nadležnom organu podnese dokaz o zaključenom ugovoru o osiguranju. Za vlasnike čamaca koji nemaju zaključeno obavezno osiguranje zakonom su predviđene kazne.

Svi vlasnici čamaca na sopstveni pogon, koji ih saglasno propisima o registraciji čamaca upisuju u odgovarajući registar, dužni su da osiguraju svoj čamac od odgovornosti za štetu koju njegovom upotrebom pričine trećim licima, u slučaju izazivanja smrti, povrede tijela ili narušavanja zdravlja upotrebom čamca.

Dodatno osiguranje

Obavezno osiguranje od odgovornosti može se proširiti i na pokriće odgovornosti za štete koje trećim licima nanese skijaš na vodi ili drugi plovni objekat koji je guralo ili vuklo osigurano plovilo.

Dobrovoljno osiguranje vlasnika čamaca od odgovornosti
 

Dobrovoljno osiguranje od odgovornosti vlasnika plovnih objekata važi u teritorijalnim vodama Republike Crne Gore, kopnenim vodama evropskih država, Jadranskom, Sredozemnom i Crnom moru, po izboru vlasnika čamca ili jahte.