Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe plovila

Obavezno osiguranje od odgovornosti prema trećim licima je prema zakonskoj regulativi obavezno za sve vlasnike čamaca i jahti sa snagom motora preko 15 kW. Ova vrsta osiguranja neophodna je prilikom registracije plovnih objekata. To praktično znači da se registracija čamaca ili produženje registracije može izvršiti tek kada se nadležnom organu podnese dokaz o zaključenom ugovoru o osiguranju. Za vlasnike čamaca koji nemaju zaključeno obavezno osiguranje zakonom su predviđene kazne.

 
 

Vaši benefiti

  • Širok spektar osiguranih rizika
  • Brza i efikasna isplata šteta
  • Mogućnost ugovaranja dopunskog osiguranja
  • Ispunjavate zakonsku obavezu
usevi plodovi osiguranje poljoprivreda Generali zitarice psenica

Dakle, svi vlasnici čamaca na sopstveni pogon, snage motora preko 15kW, koji ih saglasno propisima o registraciji čamaca upisuju u odgovarajući registar, dužni su da osiguraju svoj čamac od odgovornosti za štetu koju njegovom upotrebom pričine trećim licima, u slučaju izazivanja smrti, povrede tijela ili narušavanja zdravlja upotrebom čamca.

Obavezno osiguranje od odgovornosti može se proširiti i na pokriće odgovornosti za štete koje trećim licima nanese skijaš na vodi ili drugi plovni objekat koji je guralo ili vuklo osigurano plovilo.

Obavezno osiguranje vlasnika čamaca od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima važi isključivo za plovidbu teritorijalnim vodama Republike Crne Gore.

Dobrovoljno osiguranje vlasnika čamaca i jahti od odgovornosti